Wat Is Drakenbloed

Wat is drakenbloed?

Wie op zoek gaat naar een voedende crème voor de huid kan in de lijstjes van populaire producten stuiten op producten op basis van drakenbloed of dragon's blood. Een naam die tot de verbeelding spreekt, maar wat is het precies? Drakenbloed is een hydroglycolextract dat gewonnen wordt uit de hars van de Dracaena draco (ook wel drakenbloedboom genoemd), de Croton lechleri (een plant uit de wolfsmelkfamilie) of de Daemonorops (een plant uit de palmenfamilie).

Over drakenbloed wordt al eeuwenlang geschreven maar in de literatuur is niet altijd duidelijkheid geweest over de oorsprong. In middeleeuwse encyclopedieën zijn al referenties aan dit product te vinden en ook in de Chinese traditionele geneeskunde wordt gebruik gemaakt van drakenbloed. Veel van de hars die tegenwoordig wordt gebruikt voor het in huidcrèmes aanwezige extract komt van de vooral in Zuid-Amerika voorkomende Croton lechleri en de op de Canarische Eilanden voorkomende Dracaena draco.

Wat doet drakenbloed voor de huid?

Drakenbloed wordt veel in huidcrèmes en serums gebruikt vanwege de aanwezigheid van de stof taspine. Taspine is een alkaloïde dat werkt als cicatrizant: een middel dat een helende werking heeft wanneer het wordt aangebracht op de huid. Daarnaast bevat drakenbloed ook een hoog gehalte aan proanthocyanen waardoor het een sterke anti-oxiderende werking heeft. Dit betekent dat het beschermt tegen oxidatieve stress, een stofwisselingstoestand die de afbraak van lipiden aanspoort met als gevolg dat onder meer de toestand van de huid verslechtert.

Oxidatieve stress is niet iets dat voorkomen kan worden. Het is iets dat hoort bij het natuurlijke verouderingsproces en daarnaast versterkt wordt door onder meer roken, het gebruik van bepaalde medicijnen, blootstelling aan de zon en vervuilende stoffen, overgewicht, depressie en intensief sporten. Er zijn echter wel producten die het verouderingsproces van de huid kunnen vertragen. Dit zijn zoals gezegd producten met een anti-oxiderende werking, waarvan drakenbloed er één is. Deze worden dan ook vaak geschaard onder de anti-aging crèmes. Er wordt wel beweerd dat de anti-oxidatieve werking van drakenbloed tot vijftig maal krachtiger is dan vitamine E.

Door zijn anti-oxidatieve werking draagt een gezichtscrème op basis van drakenbloed bij aan het verfijnen en gladder maken van de huid, het verstevigen van de huid, het voorkomen van rimpels en het minimaliseren van roodheid van de gezichtshuid. Ook draagt het bij aan het herstel van de huid wanneer dit is aangedaan door bijvoorbeeld de kou of door een zonverbranding.

Dit is momenteel helaas niet verkrijgbaar.